Advies
250m2 showroom, alles werkend
Snelle levering
klik hier voor B2B handelsprijzen
0
Advies
250m2 showroom, alles werkend
Snelle levering

Gratis advies

vergeet geen advies te vragen!

Een juiste keuze

Om dit echt te weten te komen, kunt u het best ons advies aanvragen.

Er zijn namelijk een meerdere factoren belangrijk voor de juiste keuze. Deze zijn voor iedere situatie anders.
Waar we in een advies bijvoorbeeld rekening mee houden:

  • Uw wensen m.b.t. de lichtgevendheid, kleur en design van de terrasverwarming.
  • Uw wensen m.b.t. tot de jaargetijden waarin u de terrasverwarming wilt gebruiken.
  • De hoeveelheid beschikbare stroom bij u.
  • De montagemogelijkheden.
  • De hoogte van een plafond
  • De indeling van uw terras. (Alleen dat verwarmen waar ook gezeten wordt)
  • De gewenste wijze van bedienen zoals schakelaars, afstandsbediening of app op de smartphone.

Stuur ons een e-mail met liefst foto’s en op tekeningen en u krijgt vervolgens z.s.m. gratis en vrijblijvend en een op uw eigen terras toegespitst advies.
Hierbij houden we natuurlijk rekening met uw wensen en voorkeuren, voor zover die worden aangegeven.

Het vermogen wat je nodig hebt om een specifieke plek te verwarmen is afhankelijk van het type toestel.
Om te beginnen: Het klinkt misschien raar, maar het is niet belangrijk hoe groot een terras is!
Wanneer u geen horecaterras exploiteert, is het verwarmen van het gehele terrasoppervlak zelden nodig.
Hoeveel van het terras verwarmd moet gaan worden is natuurlijk wel belangrijk!
Terrasverwarming werkt met gerichte stralingswarmte die plaatselijk voor warmte zorgt.
De oppervlakte die een lounge set of een tafel met stoelen inneemt is meestal niet meer dan 8 tot 9m2.

Voor terrasverwarming onder een luifel  of overkapping kunt u dan onderstaande vuistregels toepassen.
Reken met de daadwerkelijk te verwarmen oppervlakte.

  • Kortgolvig infrarood (Solamagic, Burda e.d.): Minimaal 250W/M2
  • Middengolvig infrarood (Bromic & Heatscope e.d.): Minimaal 450W/M2
  • Langgolvig infrarood (Heatstrip e.d.): Minimaal 700W/M2

Hierboven staat “minimaal”, omdat afhankelijk van het type terrasverwarming, plaatsing van de terrasverwarmer, wind en de buitentemperatuur je hooguit meer vermogen nodig hebt, nooit minder!

Gaat u werken met de maximaal te verwarmen oppervlaktes die door fabrikanten of andere websites opgegeven worden, zult u 100% zeker ontevreden zijn!

Het installeren van het juiste vermogen is een belangrijke factor die tot een goed resultaat kan leiden, maar daarmee ben je er nog niet.
De montagehoogte, de horizontale afstand tot de terrasverwarmer en de wijze van monteren in combinatie met het type reflector zijn zeker zo belangrijk.

Vraag ons advies voor uw specifieke situatie, dat is gratis en vrijblijvend.

Bel ons (073-2053090) of vraag advies per e-mail

Aansluiten, schakelen en dimmen

Er zijn terrasverwarmers met schakelaars en zelfs ingebouwde dimmer-ontvangers, maar de meeste standaard modellen hebben geen aan/uit schakelaar.
In principe wordt een terrasverwarmer aangesloten zoals een buitenlamp wordt aangesloten: Via een geschakeld aansluitpunt. Dit is de meest betrouwbare wijze van in- en uitschakelen. Natuurlijk kan ook gewoon geschakeld worden door de stekker in het stopcontact te steken, maar bij permanente montage is dit niet een vaak gewenste optie.

Schakelen met een afstandsbediening, kan met een schakelkastje met ontvanger i.c.m. een losse handzender of met een op een vaste plek gemonteerde wandzender. We leveren ook dimmers met een Bluetooth ontvanger en dimmers die op een domotica systeem zijn te koppelen. Al deze zaken maken het makkelijker en luxer om vanuit je stoel de terrasverwarmer precies naar wens in te stellen. Maar soms is het gewoon goedkoper omdat flink wat installatietijd bespaard wordt die nodig is om netjes vaste schakelaars aan te leggen.

Bij heaters vanaf 2000W adviseren we om een dimmerr te nemen.

De voordelen van dimmers:
Al onze dimmers starten de IR-lamp langzaam op (softstart). Dit heeft de volgende voordelen:

  • Bij een softstart voldoet de standaard b16A automaat altijd.
  • De infrarood-lamp gaat langer mee met een softstart.
  • Uitermate makkelijke bediening vanuit je stoel (de meeste zijn met afstandsbediening)
  • Bij dimmen wordt ook het stroomverbruik bijna evenredig minder!
  • Wanneer gekozen wordt voor een dimmer met afstandsbediening zijn de installatiekosten (leidingen, schakelaars, kosten van de elektricien e.d.) een stuk lager
  • Mooier resultaat doordat er minder of zelfs geen leidingen in het zicht zijn.

De stralingswarmte van een terrasverwarmer wordt niet vaak als “te veel” ervaren.
In praktijk worden dimmers niet altijd alleen gebruikt om de terrasverwarmers minder warm te laten zijn, toch hebben ze zoals je ziet een zeer nuttige functie.

 

De snoeren die aan terrasverwarmers af fabriek worden gemonteerd zijn meestal 1,8 tot 2 meter lang.

Deze aansluitsnoeren zijn altijd van een hittebestendige kwaliteit vanwege het kleine stukje wat in en vlakbij de terrasverwarmer zit. 
Het originele aansluitsnoer vervangen voor een ander snoer wordt door ons daarom sterk afgeraden. Vaak vervalt ook de garantie wanneer aan een toestel is "gesleuteld". Met name wanneer er sprake is van heaters met ingebouwde dimmers.

Het is veel verstandiger om een aansluitpunt of stopcontact vlak bij de terrasverwarmer aan te leggen. Dit kan dan met standaard installatiekabel. Door de kabel bijvoorbeeld netjes in een goot te leggen is dit vaak ook mooier. Vervolgens kan het snoer van de terrasverwarming eenvoudig ingekort worden tot de gewenste lengte. Dat mag altijd!

Een  andere mogelijkheid is om met de op onze website verkrijgbare compacte Hirschmann stekkerset over te gaan op een standaard snoer met een lengte naar keuze.
Een bijkomend voordeel is dat wanneer de terrasverwarmer gedurende langere periode niet gebruikt wordt, deze makkelijk af te koppelen is en op te bergen. Deze stekkerset is vochtbestendig.

Wind en tocht

Wat is er waar van de bewering dat sommige terrasverwarmers geen last hebben van wind?

Door andere websites wordt soms aangegeven:

“… geen last van warmteverlies door wind en daardoor prima in de buitenlucht is te gebruiken”

Het is waar dat elektrische terrasverwamers in tegenstelling tot gasheaters geen last hebben van wind. 
Op een winderige plek werkt een elektrische terrasverwarming wel, alleen voel je hem dan (bijna) niet meer! Daar heb je dus niets aan. Wil je zulke plekken aangenaam maken, dan is zorgen voor windschermen noodzakelijk. De heaters mogen in de wind blijven hangen.

Afbeelding: Terrasverwarmers in de wind maar beschutte zitplaatsen

Terrasverwarming en windschermen

Rood licht

Er zijn inderdaad terrasverwarmers die geen of bijna geen licht geven.

(Het fel rode licht van vroeger is sowieso verleden tijd)

Terrasverwarmers die geen licht geven en waarvan je zelfs niet kunt zien dat ze aan zijn, zijn langgolvige heaters. Langgolvige heaters zijn jammer genoeg wel de minst efficiënte heaters. Ze geven de minste stralingswarmte voor de energie die je erin stopt. Dit type zoals o.a. terrasverwarmers van Heatstrip zijn met name geschikt voor zeer beschutte terrassen of zelfs volledig afsluitbare terassen, serres en wintertuinen.

Toestellen waarvan je wel kunt zien dat ze aan zijn maar eigenlijk nauwelijks licht geven zijn middengolvige terrasverwarmers. Heatscope VISION, SPOT en Bromic Platinum zijn daar voorbeelden van. Middengolvige terrasverwarmers hebben een behoorlijk beter rendement dan bovengenoemde langgolvige heaters. 

Het beste rendement geven kortgolvige terrasverwarmers. Wat roodachtig licht zal dan voor lief genomen moeten worden. Sommige vinden dat juist gezellig, andereen vinden het helemaal niets. De Solamagic S1, S2 of S3 en de Burda Term2000 IP44 & IP67 Ultra Low Glare zijn voorbeelden van dit type terrasverwarming. Deze terrasverwarmers geven 80% minder licht dan de oude traditionele kortgolvige heaters maar geven toch de directe warmte met het hoge rendement zoals kortgolvige terrasverwarmers dat hebben.

Werking

Het principe van terrasverwarming:

Ondanks dat het niet mogelijk is om luchttemperatuur buiten te beïnvloeden, is er toch een manier van verwarmen mogelijk.

Met stralingswarmte (infrarood) kan direct warmte op personen en objecten worden overgebracht. Infrarood zorgt voor een verhoging van de gevoelstemperatuur. Infrarood van een terrasverwarmers zorgt ervoor dat de objecten die het raakt direct verwarmd worden. Exact hetzelfde zoals het infrarood van de zon dit doet. Doordat huid en kleding direct verwarmd worden (en niet eerst de lucht) is de gevoelstemperatuur een hoger dan de luchttemperatuur.
Uiteindelijk gaat het bij comfort altijd om gevoelstemperatuur en helemaal niet om luchttemperatuur.

Aangezien tocht en (koude)wind weer voor afkoeling van huid en kleding zorgen, blijft het van belang om zo tochtvrij mogelijk te zitten. Op een zeer winderig terras zal terrasverwarming daarom ook niet werken.

Energiekosten

01-01-2023: Door de op dit moment snel lager wordende energieprijzen kunnen de genoemde kWh-prijzen in dit overzicht niet meer actueel zijn. De gehanteerde tarieven zijn de tarieven van het energieplafond.

Elektrische terrasverwarmers zijn vaak veel efficiënter dan gasgestookte terrasverwarmers.

Daarvoor zorgt o.a. de reflector achter de lamp bij types die dat hebben. Deze reflector in elektrische terrasverwarmers zorgt voor beter gerichte warmte. De warmtestraling komt daarmee optimaal op de plek die je wilt verwarmen. Daarnaast kun je een elektrische heater vaak midden boven de plek hangen die verwarmd moet worden. Dit geeft het beste resultaat en is met gasheaters niet mogelijk. Er wordt door een elektrische heater ook veel minder energie verspild omdat veel minder lucht wordt verwarmd. Warme lucht is iets waar je buiten niets aan hebt en is puur verlies aan energie.
Bij gelijk resultaat heb je daarom voor elektrische terrasverwarming minder vermogen nodig dan bij terrasverwarming op gas. Vraag ons advies in uw specifieke situatie.

ELEKTRICITEIT

1 kilowattuur (kWh) kost ongeveer € 0,40
Voorbeeld: Een 2000W elektrische terrasverwarmer gebruikt ieder uur 2kWh en kost daarmee € 0,80/uur.

AARDGAS

In dit rekenvoorbeeld is met een plafondprijs van € 1,45/m3 gewerkt die per 1-1-2023 van kracht is.
Gebruik je meer dan 1200M3/jaar is de prijs afhankelijk van je contract of van de variable prijs van dat moment.
Op het moment van schrijven zijn de variable prijzen zowat gelijk aan het energieplafond.

Gronings aardgas heeft een gemiddelde energetische waarde van 33 MJ/m3  (megajoule/kubieke meter)
Om te kunnen vergelijken gaan we eerst uitrekenen hoeveel kWh 1m3 aardgas kan leveren.
Omgerekend naar kWh heeft 1m3 aardgas een energetische waarde van 9,2kWh.
Prijs per kWh met aardgas: € 1,45 / 9,2 = € 0,16
Een kleine aardgasheater van bijvoorbeeld 4kW verbruikt dan € 0,64/uur
Houdt rekening met het feit dat elektrische stralers effectiever zijn en je dus minder vermogen nodig hebt voor een vergelijkbaar resultaat.

PROPAANGAS

Propaan heeft een energetische waarde van 97,77 MJ per m3
1 m3 propaan weegt 1,8kg en geeft omgerekend 27kWh aan energie.
Een 10kg vulling staat gelijk aan 10 / 1,8 = 5,56m3 en heeft dus ongeveer 150kWh aan energie.
10kg propaan kost al snel € 32,00
Prijs per kWh: € 32,00 / 150 = € 0,21

Laat een reactie achter

* Verplichte velden

Persoonlijk account

Een account aanmaken kan makkelijk zijn

9Review LogoWij scoren een 9 op Kiyoh

Zondag Terrasverwarming

Westeind 11
5245 NL Rosmalen
Nederland Bekijk op Google Maps

NL817017872B01
18055625

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking